Приятно ми е, аз съм Шардоне

Няколко шардонета в различни стилове по случай международния ден на Шардонето 21 май

Шардонето е толкова популярно, че има хора, за които „шардоне“ е синоним на бяло вино. Такава популярност не винаги му прави услуга, защото има и хора (сред тях бях и аз), които казват „Ще пия всичко друго освен шардоне“. На 21 май е международния ден на шардонето и това е чудесен повод да се запознаем по-отблизо с този великолепен сорт и да преоткрием колко специален може да бъде.

Но защо шардонето е така широко разпространено? Вероятно, защото има почти свръхестествената способност да изразява тероара, където е отгледано и едновременно с това да демонстрира стила на винопроизводителя. Или както веднъж ми каза един енолог „Обичам да работя с шардоне, защото ме слуша. Винаги прави това, което искам от него.“

Днес ще ви представя няколко шардонета от различни региони и с различни стилове, които са най-добрите примери за това, колко разнообразни лица може да има сорта. Някои са били послушни, други са оставени да станат такива каквито сами са решили да бъдат, трети са достолепни и красиво оженени за дъбова бъчва, има и въздушни, минерални и хрупкаво-плодови. Да започваме.

Когато говорим за Шардоне, просто няма как да не започнем с прочутия регион в северна Бургундия – Шабли. Вината от там са 100% шардоне и заради специфичните климат и почви обикновено са по-сухи и с пикантна киселинност, като това въобще не им пречи да са комплексни и изкусителни. Шабли често е даван за пример като за най-доброто, което този сорт може да предложи. Ето един чудесен пример:

Albert Bichot Шабли АОС

Всеки път, когато опитвам вино на Албер Бишо една дума ми идва в ума – прецизност. И наистина, виното е кристално бистро, светло жълт цвят с леки зеленикави оттенъци, така характерен за региона. На нос средно интензивно с аромати на бели цветя, зелена ябълка и типичния за Шабли кремък. На небце… О, цялата магия е тук – интензивен и продължителен вкус с вибрираща киселинност, отново зелена ябълка, цитрус и бадемови ядки (белег на много деликатна работа с дъбова бъчва) и накрая има една заобленост във вкуса. Вино, излязло като от учебника за Шабли. Поднесете на температура 9-11°С, според производителя Алберт Бишо, това ще подчертае вкуса му и ще го направи по-освежаващо и приятно за консумация.

С какво да го поднесем? Да се придържаме към класиката и до го поднесем с морски дарове, или авокадо пълнено със скариди или ролца от раци с леко пикантен сос Сричача. Такова предястие има нужда от вино с интензивен вкус и повече характер и ще се сработи добре с нашето Шабли.

Подходящи продукти

А сега се прехвърляме в България и ще открием, че шардонето може да бъде очарователно непретенциозно, но и на много по-приятна за джоба ни цена.

Longoza Шардоне на Lozeto Estate

Шардоне винифицирано изцяло в иноксови съдове, без никаква намеса на дъб. Това го прави пленително-плодово, хрупкаво-свежо и стегнато. Ароматите са интензивни, преобладават зелена ябълка и праскова, но си представете праскова, която е все още твърда и не напълно узряла. На небце е с приятно изразена свежест, нотките на ябълка са осезаеми, долавя се и минерален характер, типичен за Черноморски регион. Поднесете го охладено до 12-13°С. Тук леко по-високата температура е по-подходяща, заради по-плътното му тяло и малко по-високия алкохолен градус.

На масата? Плодовия и свеж вкус на Лонгоза Шардоне го прави идеално за поднасяне с паста. За хармония в комбинацията, може да изберете леки сосове, например с песто или доматен сос. Също така, може да добавите леко солени или пикантни елементи към ястието, за да се балансира киселинността на виното, като маслини или аншоа.

Подходящи продукти

Друг широко ползван подход при винифицирането на Шардоне е отлежаването върху утайки, известен още и като Sur Lie. При него, след ферментацията виното остава в контакт с фините утайки за период от няколко месеца. Този процес допринася за повече комплексност на виното, като му придава по-плътно тяло и кремообразна текстура. Развиват се и допълнителни аромати и вкусове, като нотки на печен хляб, бисквити или бриош. Шардонетата, преминали Sur Lie, често имат по-изразена плътност и структура в сравнение с тези, които не са, като същевременно се запазва свежестта и плодовия характер на сорта. Много добър пример за шардоне Sur Lie:

Valvaglione Primadonna Шардоне

Идва от Италия и ни показва, че италианците също са майстори на шардонето. Ароматите са жълта зряла абълка, ананас, маслко, сладки бисквити. Тялото е по-плътно и заоблено, но със запазена киселинност и свежест. А финалът е дълъг и хармоничен.

Нежно шардоне, но и с доста по-богат вкусов профил, идеален партньор на гриловани калмари, или миди. Можете също да опитате с леки бели риби, като филе от треска. Ако предпочитате вегетарианска храна, поднесете го в компанията на паста със зехтин и лимонов сок. И нека не пренебрегваме класиката – меки бели сирена като бри или камамбер.

Подходящи продукти

Шардонето и дъбовата бъчва са изключително хармоничен брак, ето един пример за такова деликатно взаимодействие, при което се получава великолепен резултат:

Шардоне Белослава, винарна Братанови

Имайки предвид, че виното е от най-южната и топла част на България – Сакар, можем да очакваме по-плътно и зряло вино. Ароматите са типичните за шардоне, но заради по-топлия климат тук са в зряла и сочна изява, представете си жълта добре узряла ябълка, манго, лимонови резени и цветя. Тук също има отлежаване върху утайки, което дава нотките на масло и сметана. Отлежавало в дъбови бъчви и това се отразява както върху текстурата, тя е по-мека и заоблена на небце, така и в ароматите на ванилия и кедрова кутия. В същото време виното е със запазена свежест и във финала доминират нотки на цитрус, ябълка и праскова. Поднесете го охладено до 12-13°С.

Поради своята по-плътна текстура и изявени нотки на зрели плодове, това щедро Сакарско шардоне би било чудесно с комбинацията от сирена и плодове. Конкретно, поднесете смес от меки бели и жълти сирена, като камамбер и гауда и ги допълнете с нарязани манго, зелена ябълка и защо не, няколко ягоди. Тази комбинация ще бъде перфектен баланс между сладост, киселинност и маслена текстура на виното.

Подходящи продукти

Едно от най-вълнуващите превъплъщения на Шардонето е в пенливо вино. То е съществена част от всяко шампанско, дали като един от трите разрешени сорта в Шампан, или самостоятелно като Блан де блан. Но няма нужда да ходим чак в Шампан, за да намерим превъзходно пенливо от Шардоне.

Пенливо Вино Rotari Brut

100% шардоне, идващо от идващо от подножието на италианските Алпи, направено по класическата шампанско технология, с вторична ферментация в бутилката и ни радва с далеч по-приемливата си цена. Цветът е сламено жълт. Ароматите са интензивни, елегантни и комплексни – лайм, зелена ябълка, коричка хляб, бриош, мед. Вкусът е плътен, балансиран и хармоничен, мехурчетата са фини и създават мека кремообразна текстура. Поднасяме охладено до 6-9°С.

С какво да го комбинираме? С панакота. Комбинирането на десерт и вино може да бъде доста подвеждащо и за да се получи добре, трябва да помним, виното да е с по-висока сладост от десерта. Но ако десертът по-принцип не е особено сладък, точно както тази панакота не е, при това с копринено нежна тесктура, хармонираща идеално на текстурата на пенливото, то в този случай комбинацията ще се получи повече от добре.

Сами виждате, че шардонетата са изключително многолики и предлагат толкова много възможности за опитване и съчетаване с храна, че не напразно са един от най-популярните сортове в света. Надявам се да намерите своя любим стил и никога да преминавате в групата „Всичко друго освен шардоне“.