Не е нужно сушито да е скъпото ястие от ресторанта, нито пък е толкова трудно за приготвяне удоволствие (а то наистина е голямо удоволствие). Но пък е точно японска работа - семпли и прецизни хапки с толкова много вкусови изненади за небцето. И да, можеш да си го приготвиш сам у дома.

Оризът

Той е основата, около която ще се завърти всичко. Важно е да е японски къс, защото има пръхкава текстура и прилепва перфектно към листовете нори. Приготвянето му за не-японците често е нелека задача, но когато се спазват инструкциите на опаковката, резултатът винаги е добър. Накрая овкусяваш с приготвената марината от оризов оцет, захар и сол, и оставяш да изстине.

Листовете нори


Нори е вид сушено морско водорасло. Отличен източник на фибри и йод. Но нори е и спойката, без която нито едно суши не би било същото.

Плънката

Тук вече спокойно може да натиснеш газта на въображението си - в комбинациите добре съжителстват риба, морски деликатеси, зеленчуци и дори крем сирена. В класическите варианти рибата е сурова и неовкусена, но човек трябва да харесва специфичния й вкус. Но и тези с овкусената и предварително маринована риба също ще те спечелят. Важното при зеленчуците е да са пресни и нарязани на тънки ленти, за да не издуват прекалено рулото.

Сусамът

При приготвянето на суши не се употребяват много подправки, тъй като фокусът са плънката, оризът и сосовете. Сусамът е добавка, с която гарантираме, че ще впечатлиш останалите на масата още повече - и визуално, и като вкус.

Сосовете

Мястото на соевия сос в света на суши е важно, също както и количеството му. В купичката се слага не много, за да не поема прекалено от него хапката. Ако свърши, винаги може да си сложиш допълнително.

Уасабито

Острият пикантен вкус на уасабито го прави перфектно допълнение към пълната суши картинка. За разлика от западния маниер на консумиране, японците никога не поставят уасаби в купичката със соев сос, никога не го добавят и в голямо количество към хапката си.

Джинджифилът

Фино нарязан и маринован, джинджифилът е неразделен спътник на суши. А мястото му в ритуала на хранене е важен и специален - да неутрализира вкуса от настоящата хапка суши и да те подготви за новия вкус на следващата.

Клечките

Тяхната употреба или неупотреба също е ясно определена. Всъщност, има само един вид суши, за който те ти трябват задължително - сашими. За маки, урамаки и темаки може да използваш и пръстите си. Когато пък поднасяш суши към устата си, добре е да го изяждаш на една хапка.