Шестте най-популярни винени сорта в света!

Този път решихме в нашия приятелски пътеводител в необятния свят на виното да завием към една наглед по-теоретична, но също така любопитна тема - кои са най-популярните винени сортове в света и... разбира се, дали нашият личен любимец е сред тях. Все пак в света са познати 10 000 сорта, но само 13 от тях покриват една трета от световните лозови масиви, а 33 сорта покриват 50% от всички лозя на планетата.

Все пак, за да не бъдем голословни или субективни, ви представяме официалната класация на The International Organisation of Vine and Wine. Хората са провели огромно изследване, за да установят колко засаждения и къде са отделени на най-известните сортове. Представяме ви челната шестица заедно с чудесни екземпляри от нашата селекция.

Каберне Совиньон

Това грозде е истинска френска гордост и се е прочуло за първи път с легендарните вина от Бордо. Днес всеобщ любимец, каберне совиньонът расте по целия свят, включително на няколко неочаквани места като... Ливан и Китай!

Каберне Совиньон Харвест Катаржина 

Вино с дълбок пурпурен цвят и комплексен нос, това каберне мигом ни очарова. В спектъра му има нотки на черни плодове, синя слива, сладко от череша, подправки, ванилия и землист тон, а вкусът е обемен, сладък и кадифен. Мощният аромат се подсилва от изключителна дължина. Накратко, плътно, южно вино, притежател на обилни танини, които обаче са добре възпитани и на небце се държат повече от прилично.

С какво да го поднесем? За да се насладите напълно на комплексния характер на този каберне совиньон, препоръчваме да поднесете нежно печени патешко филе със сос от бял трюфел и печени картофи с розмарин.

Подходящи продукти

Мерло

Наричано още „другия французин“, мерлото дава изключителни вина, които отлежават с достойнство и с класа, макар и често да е засенчвано от каберне совиньона. Мерлото се слави с интензивните си аромати на черешови плодове и изискана танинова текстура.

Вила Мелник Aplauz Мерло Reserve

Мерло с много наситен тъмнорубинен цвят. Тук избата ни обещава „дълго, пикантно сухо вино с много черни плодове, какао, препечен дъб, препечено кафе и мастило. Стегнато, плътно тяло с много добри, зрели танини и изненадващо сладък плод с ванилия, дълъг и пикантно сух финал. Бих казала, че това – в общи линии – е характерно за болшинството вина от мелнишкия регион и макар точно това вино да се отклонява леко от очакванията ни за Мерло, то „не бяга“ от тероара си. А това е много ценно. На това експертите (пък и аз) му казваме „честно вино“.

На масата: за да усетите пълната изразителност на това мерло с наситен и пикантен характер, предлагаме ви да го опитате с различни видове тапас – месни хапки, маслини с бадем, печена плешка и / или кисели краставички. Апетитните мезета с различни текстури и вкусове създават приятна хармония със сладките плодови нотки и пикантния характер на това изключително мерло.

Подходящи продукти

Темпранийо

Този лидер сред червените вина е най-засажданият и високо ценен червен сорт в Испания. Вината варират в стил от розе до червено, но сортът Tempranillo е може би най-известен с двата си шампионски региона: Риоха и Рибера дел Дуеро.

Campo Viejo Tempranillo 

Дълбокият черешов цвят подсказва за младо и жизнено вино, а вкусът е богат, мек и свеж с дълъг послевкус на червени плодове, ванилия и какао. При малко повече фантазия, отпивайки от чашата може да усетите слънцето на Испания и дори романтиката на фламенко китара по залез край брега на морето. (И, por favor, не го наричайте „темпранило“...)

Комбинираме със паеля с чоризо и зеленчуци, за да подчертаем богатия и мек вкус на младото и жизнено темпранийо

Подходящи продукти

Шардоне

Любимото на цял свят бяло вино произхожда от Бургундия, Франция, където вината традиционно отлежават в дъбови барици (бъчви). Именно отлежаването в дъб прави от Шардонето един от най-забележителните стилове бяло вино в света.

Albert Bichot Шабли АОС

Това е Шардоне в най-прочутата експресия на сорта, а именно - “бургундски стил“ в изящната интерпретация на мосю Бишо. Кристално бистро, със светложълт цвят и светлозелени нюанси. Всяка глътка от него издава силен характер, който избухва в сетивата ни с минерална прецизност и финес. Ако трябва да избираме т.нар. „христоматиен пример“ за сорта – то това е именно Шардоне като за учебник. Налейте си, защото часът започна!

Това изящно и прецизно Шардоне заслужава да го поднесем с нещо специално като пресни и деликатни скариди на скара, гарнирани с лимонов сос и фини билки като мащерка или босилек.

Подходящи продукти

Сира

Още един обичан по всички континенти червен шампион. Сирата произхожда от Северна Рона във Франция, но отдавна е прескочила океаните и се е превърнала в най-популярното вино в Австралия (където го наричат „Шираз“). Оситата са знаменити майстори на Шираза, но и у нас има доста достойни примери на майсторство в създаването на очарователни сири.  

Мидалидаре Angels Share Сира

Превъзходна Сира с красив пурпурен цвят и интензивен плодов профил с преобладаващи зрели черни плодове. Доминират аромати на черна череша, черна боровинка и подправки, обгърнати от нотки на натурален шоколад, черен пипер, зелени билки и много фин дъбов нюанс. Плодово и сочно в устата, Ейнджълс Шеър Сира е вино с богата структура, стопени танини и с чудесна хармония между плод и свежест. Запомнящ се дълъг и пикантен финал.

Описанието от избата е много прецизно, аз бих добавила само, че когато сирата е сортова, винаги има изразена пикантност на финала. При тази Сира този елемент е особено силно изразен и ако обичате пикантен финал на глътката си – вече сте запленени.

Сервирайте тази великолепна Сира със съблазнителен печен телешки бургер.

Подходящи продукти

Гарнача

Още един червен любимец! Роден в Северна Испания, но популярен по цял свят, този европейски сорт също сервира... малък фонетичен ребус. Наричат го „гарнача“ в Испания, но когато напусне родния си регион, той често бива описван на етикета като „гренаш“. Едни от най-големите лозови масиви в света са посветени на него.

По принцип това е по-светлочервено вино с интензивни аромати на червени и черни горски плодове. Танините не са особено високи, но се компенсират от пикантна киселинност и повишен алкохол. Това грозде се съчетава изключително добре със Сира и Монастрел.

Сира & Гренаш Maison Castel Кот Дьо Рон Руж

Този френски Гренаш от поречието на Рона (между Валанс и Авиньон) е пример за отличен резултат и извън родната му Испания. Вино, богато на плодове, топлина и мекота, като „бракът“ му със Сирата отваря пикантни аромати, придава плътен цвят и по-твърда структура. Не мога да не спомена и чудесното сечение цена-качество, което подканя да се заредим с повече от една бутилка.

На масата - с нещо вкусно, просто и класическо френско – печено свинско контрафиле с моркови, броколи и картофено пюре. Това ястие ще се сработи отлично с бленда от Гренаш и Сира от Южна Рона, ще позволи на виното да изрази своя богат плодов профил и балансирана структура, без да изисква сложна подготовка за приготвянето му.

Подходящи продукти

Очаквана доставка на
2025-03-14

Не е наличен

Броколи с цена от 4.99 лв.

~ 550 г / 1 бр

Броколи

2,74 лв.

4,99 лв./кг
Избери от 16,500 продукта и над 1,000 промоции
Доставяме до 3 часа в избрано от теб време
Безплатна доставка при поръчки над 100 лева
Над 100,000 доволни от услугата домакинства