Био Бяло Вино Mosel Peter Mertes Ризлинг
Китайската кухня и виното – 6 вкусни предложения
Съчетаването на вино и китайска храна може да не звучи като най-очевидния избор. Но правилната комбинация ще направи вечерята ви незабравима. Имаме си работа с кулинарна традиция, богата на аромати, текстури и вкусове, която се простира на хилядолетия и привлича ценители на добрата храна от целия свят. В съчетание с виното, китайската кухня може да предложи уникални и изненадващи вкусове, които да удовлетворят и най-капризните гурмани. В тази статия ще се фокусираме върху изкушението да комбинираме великолепните китайски ястия с разнообразни вина, предлагани от различни региони по света. Ще открием, че и няколко български вина се представят отлично на тази необичайна кулинарна арена.
Много често, когато поръчвам китайска храна за вкъщи си взимам няколко различни ястия. И накрая се оказвам със пет-шест кутии с храна, но имам място (и пари) само за една бутилка вино. Сигурна съм, че и на вас ви се случва същото. И така, какво да правим, ако трябва да изберем само едно вино? Трябва да имаме предвид, че има доста вкусове – пикантно, кисело, сладко, солено, умами и горчиво, които присъстват в почти всяко едно ястие.
Пенливо
Campo Viejo Brut Reserva
Розе
Боровица Букет
Добрата новина е, че има вино, което да се справи със всичко това – немски ризлинг, но не какъв да е, а с лека остатъчна захарност. Това е така заради ароматния му профил, фината сладост, високата киселинност и по-лекото тяло, което може да устои на интензивните вкусове в китайската кухня.
Mosel Peter Mertes Ризлинг
притежава всички тези качества, а дори и повече. Китайската храна за вкъщи често е доста солена и пържена, което изисква висока киселинност. А ястия, които имат сладко-кисел елемент, се съчетават с плодови вина. И този класически Ризлинг от Мозел има всички търсени елементи.
Ароматите са праскова, деликатна нотка на ананас и цитрус. На небце е с фина остатъчна захарност, придружена от високи киселини, леко тяло и изкусителна плодовост. Виното отлежава на фините утайки 9 месеца в класическите за Мозел 1200 литрови стари дъбови бъчви, което му придава структура и характер. Чудесен представител на региона и прекрасен компаньон на солено-сладко-кисели ястия. Справя се добре и с пикантни храни.
А какво да правим, ако бялото вино не ни е на сърце? Тогава търсим нещо с интензивен плодов характер, сладост и добри киселини. Тук световните експерти масово препоръчват Гаме или Божоле. Безспорно е чудесен избор, но само защото нямат малиново вино. Ние обаче, имаме.
Trastena Малина Шардоне Мискет
Необичайна комбинация от бели вина (Шардоне и Мискет) и био малини, виното е завладяващо и напълно покоряващо сетивата. Ароматите са интензивни и с нещо, което парфюмеристите наричат силаж - следа от аромат, която остава след себе си човек, носещ парфюма. В случая, това се случва с чашата ви, ако се разхождате с нея от стая в стая, ароматът на малини остава след вас. Ето, толкова е интензивен.
Вкусът е плодов, интензивен и с висока свежест. Това вино е правено за пикантна храна и надделява над остри сосове и подправки. Прекрасно допълнение и към най-екстравагантните менюта.
А сега е време да се гмурнем в дълбокото и да поговорим за конкретни храни и виното към тях.
Пролетни рулца - Тези крехки зеленчуци, увити в хрупкава коричка, са неустоими. Но какво е виното за тях?
Campo Viejo Brut Reserva
Защо работи: Направено по същия традиционен метод като шампанското, кавата често има по-очевидни плодови нотки като лимон, праскова и бяла череша. С ниско съдържание на алкохол и висока киселинност, това е перфектната гарнитура към тези пържени мезета. Високата киселинност ще балансира мазнината, а тези мехурчета просто се молят за нещо хрупкаво и пържено.
Пържен ориз със зеленчуци - Обикновено придружен от месо, тофу или зеленчуци, пърженият ориз се приготвя в уок с основа от яйца, олио, соев сос и чесън. Съчетава се с Розе Боровица Букет
Боровица Букет
Защо работи: Розето на Боровица е преди всичко плодово. Помислете за чай от ягоди, къпини и хибискус, съчетани със землиста нотка на пръст. Така че лесно ще можете да го съчетаете с нещо солено, мазно и ароматно, с нотка умами. Киселинността, плодовостта, землистият тон и ниските танини ще създадат баланс и ще подобрят храната.
„Букет“ е сорт, създаден през 1951 г. в опитното поле в гр. Септември, чрез кръстостосването между мавруд и пино ноар. Ароматите са фини – червени горски плодове, споменатият землист нюанс и лек карамелен тон. Тялото е стегнато и свежо. Нежен финал с екзотичен привкус.
Подходящи продукти
Био Тофу Соявит Натурално
Годно до: 26/03/2026
Соев Сос Heinz
Годно до: 28/02/2027
Пиле в сладко кисел сос - тази сечуанска класика често е овкусена с чили, чесън, соев сос, фъстъци, оцет и захар. Съчетава се с: Castelfeder Mont Mes Пино Гриджо.
Castelfeder Mont Mes Пино Гриджо
Защо работи: Сладко-киселият сос може да изглежда като кошмар в комбинация с вино. Той е пикантен, сладък, кисел и солен. И малко мазен. Плодовият вкус, структурата и високата киселинност на това прелестно Пино Гри ще балансират ароматните и пикантни характеристики на ястието. Структурата на виното съответства на структурата на храната и виното няма да потъне.
Castelfeder Mont Mes е в изчистен стил и с по-нисък алкохол - 12.5%. Това го прави идеалното лятно вино. Ароматите са свежи и хрупкави ябълки, круши и малко лайм, загатващ за високите киселини. Тялото е средно плътно, с изобилна свежест – все едно сте отхапали от тези ябълки и круши. На небце е гладко и обло, което е резултат от 5 месеца отлежаване върху фините утайки.
Подходящи продукти
Пилешко Филе Градус от Гърди Прясно Охладено
Годно до: 21/05/2025
Сос Shan'Shi Sweet China Сладко Кисел
Годно до: 09/09/2026
Азиатски Микс Shan'Shi Зеленчуци за Уок Тиган
Годно до: 29/05/2027
Oще едно класическо ястие с пържени нудли, лук, чушки, гъби, джинджифил и чесън, приготвени с оризов оцет и соев сос. Съчетава се с:
Pet Nat Сандански Мискет
Защо работи: Pet Nat е съкратената версия на Pétillant Naturel, стил вино, при което ферментацията се извършва в бутилката. Това създава възхитителна естествена карбонизация без добавени дрожди или захар.
Санданският мискет е уникален местен бял сорт грозде, хибрид между Широка Мелнишка Лоза и Тамянка. Вината от сорта се характеризират с цветисто-плодов аромат, с подчертани нотки на цитрусови и тропически плодове. Ароматът на тези вина съответства на по-лекия характер на зеленчуците. Освен това, киселинността и мехурчетата балансират солта и мазнината от пърженето.
Pet Nat Сандански Мискет е златист на цвят с нежни зеленикави нюанси по ръба. В ароматите ще откриете сочна зелена ябълка, круша и типичната за сорта цитрусова свежест. На небцето, това вино ще ви прегърне с нежност, предлагайки изкусителна сочност и плодова експлозия, достатъчно продължителни във времето, за да ви подканят за следващата глътка.