0.00 lv.
0 productsЛора Найденова е известен кулинар и пътешественик. Готви, пътува и споделя рецепти вече доста години. Специализирала е във Франция, Италия, Германия и Испания. Храната открадва сърцето й още като дете. За нея тя е бягство от стреса. Казва, че когато сготви нещо любимо, й олеква. Обича качествените български продукти и е неуморна в търсенето на рецепти, които да я изненадат.
Включва се в проекта на eBag "Шеф меню", защото обожава великденските празници. Някои от рецептите й са вдъхновени именно от пролетта. Лесни рецепти, сезонни продукти, бърз и вкусен резултат.
Агнешки котлетчета с билков сос
4 порции
40 минути
Лесна
Продукти
- 900 г агнешки котлетчета (3 пакета)
- 2 стръка розмарин
- 2 скилидки чесън
- сол, черен пипер, зехтин
- 50 мл зехтин екстра върджин
- 2 с.л. заквасена сметана
- 1 връзка кориандър
- 1 връзка магданоз
- 2-3 стръка мента
- ½ глава червен лук
- 2 скилидки чесън
- 1 с.л. мед
- 2 с.л. бял винен оцет
- 1 ч.л. сух риган
- сол
Начин на приготвяне
В блендер или хаванче сложи кориандър, магданоз, мента, нарязан червен лук, наситнен чесън, мед, бял винен оцет, сух риган и сол. Смели на едро продуктите, не трябва да стават като пюре. После ги разбъркай със сметаната.
Овкуси месото със сол, черен пипер и малко зехтин. Готви го за кратко в тиган до златисто от всички страни, заедно с цели скилидки чесън и клонки розмарин. Внимавай да не го изсушиш.
Поднеси месото и зеления сос и свежи билки по избор.
Боб със спанак и поширано яйце
4 порции
40 минути
Средна
Продукти
- 800 г консерва бял боб, отцеден
- 100 г бейби спанак
- 2 скилидки чесън
- 2 стръка мащерка
- 50 г масло
- 4 яйца
- 2 с.л. оцет
- сол и черен пипер
- 1 връзка копър
- 1 връзка магданоз
- 1 лимон
- 1 скилидка чесън
- 50 мл зехтин
- 30 мл студена вода
- сол и черен пипер
- 2 филийки хляб
- 30 г масло
- 1 ч.л. пушен червен пипер
Начин на приготвяне
В масло запържи цели скилидки чесън и мащерка за кратко. Прибави отцеден бял боб, овкуси със сол и пипер. Налей 1 ч.ч. вода или бульон и готви 5 минути.
Поширай яйцата във вода, сол и оцет за около 4 минути.
Направи сос като пасираш копър, магданоз, малко лимонов сок, чесън, зехтин, студена вода, сол и черен пипер.
Накъсай хляба и го запържи в маслото до златисто, после поръси с пушен пипер.
Поднеси боба с яйцето, зеления сос и хрупкавия хляб.
Кюфтета от тиквички и сладки картофи
4 порции
60 минути
Средна
Продукти
- 2-3 тиквички (600 г)
- 1 сладък картоф (300 г)
- 1 яйце
- 150 г сирене халуми
- 2 стръка босилек
- 70 г брашно
- сол и пипер
- зехтин
- 100 г заквасена сметана
- 200 г гъсто кисело мляко
- 2 стръка босилек
- ½ краставица
- 1 лимон
- 1 скилидка чесън
- ½ връзка босилек
- 50 мл зехтин
- сол
Начин на приготвяне
Настържи тиквичките и обелен сладък картоф на едро ренде. Посоли и отцеди от излишната вода много добре.
Смеси с настъргано халуми, наситнен босилек, яйце, брашно, малко сол и черен пипер.От тази смес сготви кюфтенца в намазан със зехтин тиган.
Сосът направи като смесиш настъргана и отцедена краставица, кисело мляко, заквасена сметана, лимонова кора и сол. Пасирай босилек със зехтин, лимонов сок и сол. Разбъркай зеленото олио и млечния сос. Поднеси кюфтенцата със соса и свежи билки по желание.
Печено пиле с пролетни лимонови картофи
6 порции
120 минути
Лесна
Продукти
- 1 пиле
- 1,5 кг пресни картофи
- 1 връзка моркови
- 3 лимона
- 1 стрък розмарин
- 1 с.л. риган (пресен риган)
- 4 скилидки чесън
- 80 мл зехтин
- 1 ч.л. захар
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне
Овкуси пилето със сол и пипер и по желание червен пипер. Сложи в пилето стрък розмарин и лимон, нарязан на две. Разбъркай сок от 2 лимона със зехтин, намачкан чесън, риган, сол и черен пипер.
Сложи в тава картофите и морковите, овкуси със сол, сложи отгоре пилето и залей с лимоновата смес. Печи на 180 градуса за около 1 час и 30 минути или до готовност. Поднеси пилето със зеленчуците и получения сос.
Глазирани моркови върху лабне
4 порции
30 минути
Лесна
Продукти
- 1 връзка моркови
- 1 с.л. подправка „раз ел ханут“
- 200 г лабне
- 80 г шам фъстък
- 1 скилидка чесън
- 1 лимон
- 1 с.л. мед
- 50 мл зехтин
- Кориандър за поднасяне
- сол на вкус
Начин на приготвяне
Почисти морковите и ги запържи в загрят зехтин като посолиш. След около 3-4 минути поръси с подправката „раз ел ханут“, малко мед, сока от половин лимон и 100 мл вода.
Готви 5 минути. Разбъркай лабнето с 2 с.л. лимонов сок, накълцан шам фъстък (задели половината за гарниране), наситнен чесън и сол, ако е нужно.
Сложи лабнето като основа, отгоре подреди морковите, поръси с ядките и малко пресен кориандър.
Дип (хумус) от грах и мариновани репички и сирене
4 порции
30 минути + мариноване
Лесна
Продукти
- 400 г грах
- 2 с.л. сусамов тахан
- 1 лайм
- 1 скилидка чесън
- 1 стрък мента
- 50 г сирене фета
- 50 мл зехтин
- сол на вкус
- 1 връзка репички
- 50 мл бял винен оцет
- 50 мл вода
- 2 с.л. захар
- 1/2 ч.л. сол
Начин на приготвяне
Нарежи репичките на тънки парчета, залей ги със смес от оцет, вода, захар и сол и остави в хладилник за 1 час.
Бланширай граха, след това го шокирай във вода с лед и отцеди добре. Сложи в блендер заедно със сусамов тахан, чесън, сок от лайм, мента, зехтин, сол и пипер и блендирай. Ако искаш да е с по-гладка консистенция, мини през цедка.
Поднеси с маринованите репички и натрошено сирене фета и малко зехтин.
Пролетна зелена баница
6 порции
60 минути
Лесна
Продукти
- 1 пакет фини кори
- 200 г пресен спанак
- 120 г коприва
- 1 връзка пресен лук
- 1 връзка пресен чесън
- 150 г сирене
- 3 яйца
- 1 шепа орехи
- 2 с.л. кисело мляко
- 125 г масло
- 1 ч.л. бакпулвер
- сол
Начин на приготвяне
Разтопи маслото. Намажи корите две по две с маслото. Сложи ги в тава, като ги нагънеш като хармоника. Изпечи в загрята на 180 градуса фурна за 10-15 минути или до златисто.
Наситни лук, чесън, спанак, попарена коприва и ги разбъркай с разбити яйца, кисело мляко, натрошено сирене и орехи и бакпулвер.
Залей корите с тази смес, като ги разлистиш, за да се разпредели равномерно зелената смес. Сложи отново във фурна на същата температура. Печи за още 20 минути. Поднеси с айрян.
Козуначена торта с плодове
10 порции
60 минути + охлаждане
Лесна
Продукти
- 1 козунак 400 г
- 250 г маскарпоне
- 250 мл сметана
- 3-4 с.л. консерва подсладено кондензирано мляко
- 1 лайм
- 1 бурбонска ванилова захар
- 6 с.л. сладко от горски плодове
- 100 мл прясно мляко
- 300 г микс от пресни плодове (ягоди, малини, боровинки)
Начин на приготвяне
Разбий маскарпоне с бурбонска ванилова захар и няколко лъжици от подсладеното кондензирано мляко. Добави кора от лайм и 2 с.л. от неговия сок. Прибави разбита сметана и остави в хладилник.
Нарежи козунака и го сложи във форма за торта (24 см). Намажи тънко с прясно мляко (ако е прекалено сух) и сладко, сложи пласт крем, отново козунак и така, докато се завърши с крем. Прибери в хладилник за поне 4 часа и декорирай с пресни плодове преди поднасяне.
Козуначени мъфини с мармалад и орехи
12 порции
60 минути + втасване
Средна
Продукти
- 500 г брашно за козунак
- 2 яйца, стайна температура
- 1 пакетче суха мая 11 г
- 90 г масло, разтопено
- 150 мл прясно мляко, затоплено
- 1 лимон, кората
- 20 мл бренди (тъмен ром)
- 1 пакетче бурбонска ванилова захар
- 80 г кафява захар
- 1 ч.л. сол
- 150 г шипков мармалад
- 80 г орехи
- 1 яйце, стайна температура
- Кафява захар
Начин на приготвяне
Смеси маята, млякото и 1 с.л. от захарта и брашното в купичка. Останалото брашно разбъркай със солта. Разбий яйцата с лимонова кора, ванилова захар и ром.
Към брашното сложи шупналата мая, разбитите яйца, останалата захар и малко по малко добавяй от маслото, като започнеш да замесваш тесто.
Омеси гладко тесто на плота или с кухненска машина, остави в чиста купа и покрий с прозрачно фолио. Остави да втаса и да увеличи обема си два пъти.
Раздели тестото на две части и разточи правоъгълници. Единия намажи хубаво с мармалад и поръси с нарязани орехи. Отгоре покрий с другата част на тестото. Изрежи дванайсет ленти от късата страна, всеки един усуквай и сплети като розички. Сложи във форма за мъфини, покрита с хартия за печене.
Остави да втасат за 30-40 минути. Намажи с разбито яйце, поръси със захар и печи на 180 градуса за около 20 минути.
Павлова с малини и шамфъстък
8 порции
120 минути + охлаждане
Трудна
Продукти
- 4 белтъка на стайна температура
- 200 г захар
- 1 ванилия
- 2 с.л. царевично нишесте
- 1 с.л. бял винен оцет
- 1 щипка сол
- 350 г цедено кисело мляко
- 200 мл сметана
- 80 г печени шамфъстък със сол
- 2 с.л. зехтин
- 100 г пудра захар
- 200 г малини (ягоди)
- Ядливи цветя
Начин на приготвяне
Разбий белтъците със сол и оцет. Малко по малко добави захарта, докато се получи твърд и стабилен сняг (10-15 минути разбиване). Сложи ванилията и царевичното нишесте и разбъркай внимателно.
Изсипи тази смес върху хартия за печене и оформи основата на тортата. Сложи във фурна без вентилатор, предварително включена на 150 градуса, после редуцирай градусите на 120 и готви за около 90 минути. Охлади.
Направи крем от цедено кисело мляко, разбита сметана и предварително смлени шамфъстък със захар и зехтин.
Сложи върху основата целия крем и украси с плодове и ядливи цветя.
Съвети и трикове, с които кулинарните ти умения ще минат на следващо ниво. Виж какво правят специалистите, за да получават винаги перфектни резултати. Малки тънкости и хитрини, които ще превърнат готвенето в наслада.