Шеф меню Лора Найденова

Лора Найденова е известен кулинар и пътешественик. Готви, пътува и споделя рецепти вече доста години. Специализирала е във Франция, Италия, Германия и Испания. Храната открадва сърцето й още като дете. За нея тя е бягство от стреса. Казва, че когато сготви нещо любимо, й олеква. Обича качествените български продукти и е неуморна в търсенето на рецепти, които да я изненадат.

Включва се в проекта на eBag "Шеф меню", защото обожава великденските празници. Някои от рецептите й са вдъхновени именно от пролетта. Лесни рецепти, сезонни продукти, бърз и вкусен резултат.

yastiya
Агнешки-котлетчета-с-билков-сос

Агнешки котлетчета с билков сос

порции

4 порции

време

40 минути

трудност

Лесна

Продукти

  • 900 г агнешки котлетчета (3 пакета)
  • 2 стръка розмарин
  • 2 скилидки чесън
  • сол, черен пипер, зехтин
За соса:
  • 50 мл зехтин екстра върджин
  • 2 с.л. заквасена сметана
  • 1 връзка кориандър
  • 1 връзка магданоз
  • 2-3 стръка мента
  • ½ глава червен лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1 с.л. мед
  • 2 с.л. бял винен оцет
  • 1 ч.л. сух риган
  • сол

Начин на приготвяне

В блендер или хаванче сложи кориандър, магданоз, мента, нарязан червен лук, наситнен чесън, мед, бял винен оцет, сух риган и сол. Смели на едро продуктите, не трябва да стават като пюре. После ги разбъркай със сметаната.

Овкуси месото със сол, черен пипер и малко зехтин. Готви го за кратко в тиган до златисто от всички страни, заедно с цели скилидки чесън и клонки розмарин. Внимавай да не го изсушиш.

Поднеси месото и зеления сос и свежи билки по избор.

разделител
Боб-със-спанак-и-поширано-яйце

Боб със спанак и поширано яйце

порции

4 порции

време

40 минути

трудност

Средна

Продукти

  • 800 г консерва бял боб, отцеден
  • 100 г бейби спанак
  • 2 скилидки чесън
  • 2 стръка мащерка
  • 50 г масло
  • 4 яйца
  • 2 с.л. оцет
  • сол и черен пипер
За соса:
  • 1 връзка копър
  • 1 връзка магданоз
  • 1 лимон
  • 1 скилидка чесън
  • 50 мл зехтин
  • 30 мл студена вода
  • сол и черен пипер
За гарниране:
  • 2 филийки хляб
  • 30 г масло
  • 1 ч.л. пушен червен пипер

Начин на приготвяне

В масло запържи цели скилидки чесън и мащерка за кратко. Прибави отцеден бял боб, овкуси със сол и пипер. Налей 1 ч.ч. вода или бульон и готви 5 минути.

Поширай яйцата във вода, сол и оцет за около 4 минути.

Направи сос като пасираш копър, магданоз, малко лимонов сок, чесън, зехтин, студена вода, сол и черен пипер.

Накъсай хляба и го запържи в маслото до златисто, после поръси с пушен пипер.

Поднеси боба с яйцето, зеления сос и хрупкавия хляб.

разделител
Кюфтета-от-тиквички-и-сладки-картофи

Кюфтета от тиквички и сладки картофи

порции

4 порции

време

60 минути

трудност

Средна

Продукти

  • 2-3 тиквички (600 г)
  • 1 сладък картоф (300 г)
  • 1 яйце
  • 150 г сирене халуми
  • 2 стръка босилек
  • 70 г брашно
  • сол и пипер
  • зехтин
За соса:
  • 100 г заквасена сметана
  • 200 г гъсто кисело мляко
  • 2 стръка босилек
  • ½ краставица
  • 1 лимон
  • 1 скилидка чесън
  • ½ връзка босилек
  • 50 мл зехтин
  • сол

Начин на приготвяне

Настържи тиквичките и обелен сладък картоф на едро ренде. Посоли и отцеди от излишната вода много добре.

Смеси с настъргано халуми, наситнен босилек, яйце, брашно, малко сол и черен пипер.От тази смес сготви кюфтенца в намазан със зехтин тиган.

Сосът направи като смесиш настъргана и отцедена краставица, кисело мляко, заквасена сметана, лимонова кора и сол. Пасирай босилек със зехтин, лимонов сок и сол. Разбъркай зеленото олио и млечния сос. Поднеси кюфтенцата със соса и свежи билки по желание.

разделител
Печено-пиле-с-пролетни-лимонови-картофи

Печено пиле с пролетни лимонови картофи

порции

6 порции

време

120 минути

трудност

Лесна

Продукти

  • 1 пиле
  • 1,5 кг пресни картофи
  • 1 връзка моркови
  • 3 лимона
  • 1 стрък розмарин
  • 1 с.л. риган (пресен риган)
  • 4 скилидки чесън
  • 80 мл зехтин
  • 1 ч.л. захар
  • сол и черен пипер

Начин на приготвяне

Овкуси пилето със сол и пипер и по желание червен пипер. Сложи в пилето стрък розмарин и лимон, нарязан на две. Разбъркай сок от 2 лимона със зехтин, намачкан чесън, риган, сол и черен пипер.

Сложи в тава картофите и морковите, овкуси със сол, сложи отгоре пилето и залей с лимоновата смес. Печи на 180 градуса за около 1 час и 30 минути или до готовност. Поднеси пилето със зеленчуците и получения сос.

разделител
Глазирани-моркови-върху-лабне

Глазирани моркови върху лабне

порции

4 порции

време

30 минути

трудност

Лесна

Продукти

  • 1 връзка моркови
  • 1 с.л. подправка „раз ел ханут“
  • 200 г лабне
  • 80 г шам фъстък
  • 1 скилидка чесън
  • 1 лимон
  • 1 с.л. мед
  • 50 мл зехтин
  • Кориандър за поднасяне
  • сол на вкус

Начин на приготвяне

Почисти морковите и ги запържи в загрят зехтин като посолиш. След около 3-4 минути поръси с подправката „раз ел ханут“, малко мед, сока от половин лимон и 100 мл вода.

Готви 5 минути. Разбъркай лабнето с 2 с.л. лимонов сок, накълцан шам фъстък (задели половината за гарниране), наситнен чесън и сол, ако е нужно.

Сложи лабнето като основа, отгоре подреди морковите, поръси с ядките и малко пресен кориандър.

разделител
Дип-хумус-от-грах-и-мариновани-репички-и-сирене

Дип (хумус) от грах и мариновани репички и сирене

порции

4 порции

време

30 минути + мариноване

трудност

Лесна

Продукти

  • 400 г грах
  • 2 с.л. сусамов тахан
  • 1 лайм
  • 1 скилидка чесън
  • 1 стрък мента
  • 50 г сирене фета
  • 50 мл зехтин
  • сол на вкус
За репичките:
  • 1 връзка репички
  • 50 мл бял винен оцет
  • 50 мл вода
  • 2 с.л. захар
  • 1/2 ч.л. сол

Начин на приготвяне

Нарежи репичките на тънки парчета, залей ги със смес от оцет, вода, захар и сол и остави в хладилник за 1 час.

Бланширай граха, след това го шокирай във вода с лед и отцеди добре. Сложи в блендер заедно със сусамов тахан, чесън, сок от лайм, мента, зехтин, сол и пипер и блендирай. Ако искаш да е с по-гладка консистенция, мини през цедка.

Поднеси с маринованите репички и натрошено сирене фета и малко зехтин.

разделител
Пролетна-зелена-баница

Пролетна зелена баница

порции

6 порции

време

60 минути

трудност

Лесна

Продукти

  • 1 пакет фини кори
  • 200 г пресен спанак
  • 120 г коприва
  • 1 връзка пресен лук
  • 1 връзка пресен чесън
  • 150 г сирене
  • 3 яйца
  • 1 шепа орехи
  • 2 с.л. кисело мляко
  • 125 г масло
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • сол

Начин на приготвяне

Разтопи маслото. Намажи корите две по две с маслото. Сложи ги в тава, като ги нагънеш като хармоника. Изпечи в загрята на 180 градуса фурна за 10-15 минути или до златисто.

Наситни лук, чесън, спанак, попарена коприва и ги разбъркай с разбити яйца, кисело мляко, натрошено сирене и орехи и бакпулвер.

Залей корите с тази смес, като ги разлистиш, за да се разпредели равномерно зелената смес. Сложи отново във фурна на същата температура. Печи за още 20 минути. Поднеси с айрян.

десерти
Козуначена-торта-с-плодове

Козуначена торта с плодове

порции

10 порции

време

60 минути + охлаждане

трудност

Лесна

Продукти

  • 1 козунак 400 г
  • 250 г маскарпоне
  • 250 мл сметана
  • 3-4 с.л. консерва подсладено кондензирано мляко
  • 1 лайм
  • 1 бурбонска ванилова захар
  • 6 с.л. сладко от горски плодове
  • 100 мл прясно мляко
За декорация:
  • 300 г микс от пресни плодове (ягоди, малини, боровинки)

Начин на приготвяне

Разбий маскарпоне с бурбонска ванилова захар и няколко лъжици от подсладеното кондензирано мляко. Добави кора от лайм и 2 с.л. от неговия сок. Прибави разбита сметана и остави в хладилник.

Нарежи козунака и го сложи във форма за торта (24 см). Намажи тънко с прясно мляко (ако е прекалено сух) и сладко, сложи пласт крем, отново козунак и така, докато се завърши с крем. Прибери в хладилник за поне 4 часа и декорирай с пресни плодове преди поднасяне.

разделител
Козуначени-мъфини-с-мармалад-с-орехи

Козуначени мъфини с мармалад и орехи

порции

12 порции

време

60 минути + втасване

трудност

Средна

Продукти

  • 500 г брашно за козунак
  • 2 яйца, стайна температура
  • 1 пакетче суха мая 11 г
  • 90 г масло, разтопено
  • 150 мл прясно мляко, затоплено
  • 1 лимон, кората
  • 20 мл бренди (тъмен ром)
  • 1 пакетче бурбонска ванилова захар
  • 80 г кафява захар
  • 1 ч.л. сол
За пълнежа:
  • 150 г шипков мармалад
  • 80 г орехи
За намазване и поръсване:
  • 1 яйце, стайна температура
  • Кафява захар

Начин на приготвяне

Смеси маята, млякото и 1 с.л. от захарта и брашното в купичка. Останалото брашно разбъркай със солта. Разбий яйцата с лимонова кора, ванилова захар и ром.

Към брашното сложи шупналата мая, разбитите яйца, останалата захар и малко по малко добавяй от маслото, като започнеш да замесваш тесто.

Омеси гладко тесто на плота или с кухненска машина, остави в чиста купа и покрий с прозрачно фолио. Остави да втаса и да увеличи обема си два пъти.

Раздели тестото на две части и разточи правоъгълници. Единия намажи хубаво с мармалад и поръси с нарязани орехи. Отгоре покрий с другата част на тестото. Изрежи дванайсет ленти от късата страна, всеки един усуквай и сплети като розички. Сложи във форма за мъфини, покрита с хартия за печене.

Остави да втасат за 30-40 минути. Намажи с разбито яйце, поръси със захар и печи на 180 градуса за около 20 минути.

разделител
Павлова-с-малини-и-шамфъстък

Павлова с малини и шамфъстък

порции

8 порции

време

120 минути + охлаждане

трудност

Трудна

Продукти

  • 4 белтъка на стайна температура
  • 200 г захар
  • 1 ванилия
  • 2 с.л. царевично нишесте
  • 1 с.л. бял винен оцет
  • 1 щипка сол
За крема:
  • 350 г цедено кисело мляко
  • 200 мл сметана
  • 80 г печени шамфъстък със сол
  • 2 с.л. зехтин
  • 100 г пудра захар
За декорация:
  • 200 г малини (ягоди)
  • Ядливи цветя

Начин на приготвяне

Разбий белтъците със сол и оцет. Малко по малко добави захарта, докато се получи твърд и стабилен сняг (10-15 минути разбиване). Сложи ванилията и царевичното нишесте и разбъркай внимателно.

Изсипи тази смес върху хартия за печене и оформи основата на тортата. Сложи във фурна без вентилатор, предварително включена на 150 градуса, после редуцирай градусите на 120 и готви за около 90 минути. Охлади.

Направи крем от цедено кисело мляко, разбита сметана и предварително смлени шамфъстък със захар и зехтин.

Сложи върху основата целия крем и украси с плодове и ядливи цветя.

съвети

Съвети и трикове, с които кулинарните ти умения ще минат на следващо ниво. Виж какво правят специалистите, за да получават винаги перфектни резултати. Малки тънкости и хитрини, които ще превърнат готвенето в наслада.

По-лесно рязане на месо

Съхранение на билки в мазнина

Галета от стар хляб